Traditionele hekserij is een term die je vaak tegenkomt. Wat is traditionele hekserij en wat is een heks? Traditionele hekserij is gebaseerd op historische en folkloristische verhalen over hekserij en geschreven documentatie die de laatste eeuwen overleefd hebben.

Het beeld van een groene vrouw met een grote wrat op haar neus die kinderen opeet, klopt gelukkig niet. Ook dat een heks met louter kwaadaardige dingen bezig is, klopt niet. Maar wat is het dan?

Traditionele hekserij is weer wat anders als Wicca, maar heeft wel overlappende zaken. In de traditionele hekserij houden mensen zich bezig met dingen zoals spreuken, waarzeggerij en kruidenkunde. Ook het eren van goden, heiligen, geesten, elfen, voorouders en de maan horen erbij. De paganistische vier zonnefeesten en landbouwfeesten worden gevierd. Over dat alles heen zit een sausje van regionale en culturele invloeden, waaronder folklore, rituelen, muziek, enzovoorts.

Dit is zoals ik hekserij bekijk. Een levenswijze, geen religie. Net zoals Boeddhisme geen religie is en katholicisme wel.

Aangezien ik (nog) geen grote wrat op mijn neus heb en (traditionele) hekserij als levenswijze zie, vind ik het leuk om je af en toe mee te nemen in de keuken van de dagelijkse hekserij. Dus buiten de jaarfeesten om, buiten de maanvieringen om. Gewoon zaken van alle dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *