Hekserij vroeger

Aan de ene kant werd de natuur vroeger als gevaarlijk gezien, aan de andere kant had met de natuur nodig voor voedsel, levensonderhoud en geneeskrachtige planten en kruiden. Men geloofde in het bovennatuurlijke en het universum met goden en godinnen. En men was ervan overtuigd dat er mensen waren die met behulp van magie het bovennatuurlijke konden beïnvloeden.

Mannen en vrouwen die paranormaal begaafd waren, kruidengeneeskunde beoefende, sterren konden lezen en mensen die meer dan normaal anderen konden aanvoelen hielpen graag hun medemens. Hun hulp was welkom, maar vaak waren ze wel een beetje anders; buitenbeentjes.

Omdat het volk vaak niet verklaren kon wat er gebeurde, werd er bij onverklaarbare nare gebeurtenissen al snel naar “die heks” gewezen. Met de intrede van het christendom werd de afvalligheid van God en de verering van de duivel daar nog aan gekoppeld.

Maar het beeld wat geschetst werd, klopte én klopt niet. Ik zelf ben gelovig opgevoed én heks. Heksen hebben niet standaard een kromme neus of een pukkel op hun kin en willen vooral géén kwaad doen. De meeste heksen hebben en sterke connectie met de natuur en spiritualiteit.

De natuur is belangrijk, evenals de vier elementen (te weten; Lucht, Aarde, Vuur en Water) en het universum. Gevierd worden acht jaarfeesten, waarvan vier zonnefeesten en 4 landbouwfeesten. Momenten in het jaar die voor de vroegere mens belangrijk waren en ons nu dichterbij de natuur en ons natuurlijke ritme brengt.

Heb je nog vragen? Mail me of meld je aan bij de besloten Facebookgroep “Heksje Aradia’s Natuurmagie of “Jouw natuurlijk levensritme”.

~ Aradia ~


De Elementen

Het Element lucht wordt in verband gebracht met het Oosten, het denken en is mannelijk. In tarot staat lucht voor de zwaarden. Het Oosten hoort bij het voorjaar en is de plaats van genezen, creativiteit, denken, nieuwe leerstof, wilskracht, adem en communicatie.

Sterrenbeelden zijn Tweelingen, Weegschaal en Waterman.
De Griek Anaximenes (585-528 v. Chr.) vergeleek de ziel van de mens met de kosmische adem, het heelal. Empledocus echter wordt gezien als de bedenker van het begrip “De 4 elementen”.


Het element vuur wordt in verband gebracht met het Zuiden, passie en intuïtie en is mannelijk. In tarot staat vuur voor Staven. Het Zuiden hoort bij de zomer en warmte. Het staat voor verandering, passie, energie, wilskracht, licht, hitte en “het zicht”.

Sterrenbeelden zijn Ram, Leeuw en Boogschutter.
De filosoof Heraclitus ( 540-480 v. Chr.) was ervan overtuigd dat de kosmos een ordening kent en een structuur die in stand gehouden wordt door vuur. Vuur verandert en hangt samen met alles dat stroomt. Zijn betogen werden echter honend weggelachen door zijn tijdgenoten.


Het element water wordt in verband gebracht met het Westen, emoties en gevoelens en is vrouwelijk. In tarot staat water voor Kelken of Bekers. Het Westen hoort bij de herfst en koelte. Het staat voor grenzeloosheid, liefdevol hartelijk, mystiek en zuiverheid/zuivering.

Sterrenbeelden zijn Vissen, Schorpioen en Kreeft.
De griekse filosoof Thales (624-545 v Chr.) stelde: “Alles is water en water is onverklaarbaar”. Hij geloofde dat de mens voornamelijk uit water bestond. Water is te vinden in vloeibare, vluchtige en vaste hoedanigheid.
Hippocrates benoemde de 4 lichaamssappen van de mens: Bloed, slijm, zwarte- en gele gal.


Het element aarde wordt in verband gebracht met het Noorden, waarnemen en stevig staan en is vrouwelijk. In tarot staat aarde voor de Pentakels of Munten. Het Noorden staat voor de winter, koude, droogte en de nacht. Voor conceptie, stilte, duisternis, rust, terugtrekken en wijsheid.

Sterrenbeelden zijn Stier, Steenbok en Maagd.
Wijsgeer Empedocles (490-430 voor Christus) verkondigde de theorie dat alle stoffen en daarmee alles op en buiten de aarde is opgebouwd uit vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Deze vier elementen zijn daarmee in alle materiële dingen aanwezig.Empedoclus uiteindelijk kwam met de 4 elementen. Deze stoffen vormen de basis van het heelal.
Allemaal zijn ze even belangrijk en onvergankelijk. Allen zijn ze onderhevig aan verandering en beïnvloedt door liefde en haat.

Kijk hier voor de training over en met de maan, De Maan als jouw Gids