De Cranberry

Hij hoort een beetje bij deze tijd van het jaar; de cranberry, ofwel de grote veenbes. Als we naar de magie van deze veenbes gaan kijken, is het;

Vrouwelijk
Element: Water, Vuur
Planeer; Mars
chakra; Wortelchakra
Teken: Boogschutter
Godin: Astarte

Voor magische doeleinden kun je bijvoorbeeld gedroogde bessen toevoegen aan een zelf samengestelde wierook. Er zijn ook kant- en klare cranberry wierookstokjes. De veenbes komt uit het oosten van Noord Amerika. Volgens het verhaal verging er een schip rond 1840 vol met vaten met veenbessen voor de kust van Terschelling. De vaten spoelden aan en ook op Terschelling groeien nu veenbessen. De omgeving is er blijkbaar ideaal voor.

Het is een bittere bes. In de oudheid werd hij al ter preventie van urineweginfecties gebruikt. Hij is rijk aan vitamine C en werd ook gebruikt om scheurbuik te voorkomen. In 1840 ontdekte men dat de veenbes onder andere goed is om blaasinfecties, urineweginfecties en nierontsteking te voorkomen.

Door de hoge dosis die ingenomen moet worden, kan het voorkomen dat er maag- en buikklachten ontstaan of diarree. Beter is het dus om cranberry-tabletten, poeder of geconcentreerd cranberry-extract te nemen.

Niet geven aan kinderen jonger dan 12 jaar en wil je toch het sap voor medicinale doeleinden drinken, dan minimaal 300ml per dag. Deze mag niet gesuikerd zijn.

Het duurt 4 tot 8 weken tot het zijn werking goed kan doen, dus even volhouden voor het beste resultaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *