Herfst – De dagen worden korter

De zon neemt zijn opgebouwde overuren van de afgelopen maanden op. Het hele warme weer is ineens voorbij. Aan de ene kant jammer. Aan de andere kant verheug ik me al op het volgende seizoen. Ieder seizoen heeft zijn charme.
September is net zo veelzijdig als de kleuren die in de natuur zichtbaar worden.

In september komt er een evenwicht in de natuur. Je merkt dat de dagen korter worden. De ochtenden worden kouder en vochtiger. Overdag kunnen we meestal nog wel van warmer weer genieten.
Het is de periode van de laatste oogst. De appels zijn geplukt. Duindoorn, vlier en rozenbottel kunnen geoogst worden.
 

  • Zelf kun je ook terugkijken naar de afgelopen 9 maanden.
  • Welke intenties heb je gezet voor jezelf?
  • Wat heb je gezaaid?
  • En hebben je inspanningen voor oogst gezorgd?
  • Kun je ontspannen de winter in? Meer in jezelf keren?

 
Of wil je “last minute” nog zaken “inmaken” en bewaren voor de winter of het volgend voorjaar?
 
Ook in de mythologie worden de komende herfst en winter beschreven.
De Godin Persephone gaat weer terug naar de onderwereld, naar Hades. Haar moeder Demeter, Godin van de landbouw en de gewassen, rouwt hierom. Alles op aarde sterft hierdoor af en we komen terecht in herfst en winter. Persephone verblijft in de lente en zomer op aarde. Demeter laat dan alles tot bloei komen.
 


Wat kun je allemaal doen?

September is een mooie maand, waarin de herfstkleuren zichtbaar beginnen te worden. Ideaal om bijvoorbeeld te fietsen of te wandelen.
 
Geniet van de mooie, zonnige dagen en de veranderende kleuren. Eet het fruit en noten die geoogst zijn.
 
Drink voldoende. Vanuit het voedingscentrum wordt 1,5 tot 2 liter per dag aangeraden. Ik daag je uit om te gaan voelen hoeveel water je echt nodig hebt. Ieder mens is uniek.
Een hongergevoel kan ook wijzen op het feit dat je te weinig gedronken hebt.  Let er eens op hoeveel vocht jouw lichaam eigenlijk nodig heeft.
 
Ga iets creatiefs doen met dingen uit de natuur; bladeren, kastanjes, eikels. Of leg ze op een schaal ter decoratie.
 
Ga schilderen of tekenen. Gebruik veel kleur, vier de herfstkleuren.
 
Bouw ’s avonds en ’s morgens een vast ritueel in om het donker en het licht te verwelkomen. Dit kan heel simpel zijn. Doe ’s avonds niet alleen lampen aan, maar steek op extra donkere plekken in huis een kaars aan.
 
Straks zul je opstaan als het donker is en wellicht thuiskomen in het donker. Ga overdag wat vaker naar buiten, zodat je toch voldoende licht opvangt.


Ritme

Alles heeft een ritme; de natuur, de seizoenen, de energiebanen in ons lichaam, onze ademhaling en onze bloedsomloop.
 
Het ritme van de herfst is die van voltooiing, afronding. Het oude maakt plaats voor het nieuwe. Daartussen mag gerust worden. Loslaten en op krachten komen. Verdriet om wat was. Maar ook met vreugde terugkijken en dán loslaten.
 
De darmen en longen gaan op dit herfstritme mee. Ze zijn het meest actief van 03:00 tot 07:00 uur. Ze zijn gelinkt aan de emoties die te maken hebben met loslaten en verdriet.
 
Zorg voor frisse lucht in je slaapkamer en let erop of je ’s morgens stoelgang hebt. Misschien even een “raar” onderwerp, maar als je te veel vasthoudt, letterlijk of figuurlijk, heeft dit effect op je darmen én dus je stoelgang. 


De Maan

De nieuwe maan in Maagd gaf ons al de drang om op te ruimen, schoon te maken en te ordenen.
De volle maan op 14 september staat in het teken van Ram. Die geeft ons strijdlust en zorgt dat we veel willen doen en ondernemen. Ga er op uit en haal de herfst in huis! Doe dingen die je nog af wilt ronden. Mijmer alvast over je intenties voor volgend jaar.
 
Met de herfstequinox op 23 september is het afnemende maan. Dag en nacht zijn dan mooi in balans. Het is het begin van de herfst. Een mooi moment om de herfst te vieren en dankbaar te zijn.
Ik doe dit zelf dit jaar op 28 september met een groepje mensen. Het is een aantal dagen erna, maar op 23 september neem ik zelf even de tijd om stil te staan bij alles wat ik heb mogen oogsten dit jaar en waar ik dankbaar voor mag zijn.
Wil jij jezelf meer verdiepen in de maan? Kijk dan op www.magicalnature.nl/trainingenworkshops voor de mogelijkheden die ik je bied.
 
 
Als laatst nog een recept voor een heerlijk Ierse appeltaart die je kunt bakken voor jouw herfstviering. Je kunt hem eventueel aanvullen met gehakte noten of bijvoorbeeld blauwe bessen.

Ik ga dit jaar voor een fruitsalade denk ik 

😉

Maar dat is meer omdat ik niet altijd even geduldig ben met glutenvrij bakken. 

😊

 
Dit recept heb ik van Smulweb gehaald. Dit omdat het originele recept werkt met “spoons, cups” en dergelijke. Wij zijn dit hier vaak niet gewend.
 

Bron: Smulweb
 
Ik wens je een goed begin van de herfst. Laat me weten hoe je de herfst gaat vieren! Eind oktober wil graag het Keltisch Nieuwjaar vieren/Samhain! (Hier is Halloween van afgeleid)
 
Houd mijn Facebook in de gaten voor meer informatie. Misschien zie ik je dan!

 
Lieve groet, Aradia
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *