Het Pentagram

Het pentagram (niet te verwarren met de 6-puntige Davidsster!) is een vijfpuntige ster en één van de oudste symbolen ter wereld; het werd 4000 jaar voor Christus al gebruikt. De naam stamt van het Griekse πεντάγραμμον pentagrammon, hetgeen vijf lijnen betekent.

Het pentagram wordt tegenwoordig al snel geassocieerd met mysterie, magie, hekserij en paganisme. Maar het pentagram heeft in de afgelopen duizenden jaren veel verschillende betekenissen gehad die niet alleen met occultisme en hekserij te maken hebben.

Het oudste bekende pentagram komt uit het Mesopotamië en is ongeveer in 3500 voor Christus gemaakt. Het stond symbool voor de keizerlijke macht. Symbool voor de macht van het rijk en zijn heersers.

Bij de Hebreeuwers was dit het symbool voor Waarheid en had een relatie met de Pentateuch, de eerste vijf boeken van het Oude Testament. Daarom wordt het pentagram soms ook ten (onrecht) het Salomonszegel genoemd.

Voor de druïden was het pentagram een symbool van goddelijkheid.

De Kelten verbonden het pentagram aan de onderaardse Godin Morrigan.

Ook in Egypte was het pentagram bekend als symbool van de onderaardse moederschoot.

Ook de christenen kenden het pentagram al in de middeleeuwen. Ze gebruikten het om de 5 wonden van Christus aan te geven. Het diende als symbool voor de waarheid en als bescherming tegen Demonen.

De Christelijke keizer Constantijn de 1e gebruikte het pentagram in zijn zegel. Tezamen met het Chi Ro-symbool (het Christusmonogram).

In de vrijmetselarij was ook het pentagram bekend als Salomonszegel en de Ster van het Oosten.

Tot aan de 19e eeuw bestond er dus geen grafische illustratie waarin het pentagram in verband gebracht wordt met negativiteit, slechtheid, occultisme en de duivel.

Als laatste is het pentagram terug te vinden in het bekende beeld van Da Vinci, de Vitruviusman; dit wordt gezien als een symbool van het humanisme, met de mens als het middelpunt van het heelal.

Voor zover een deel van mijn zoektocht naar informatie over het pentagram.

Ik ben benieuwd wat jij er nog meer van weet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *