Bepaalde zaken worden al gauw een religie genoemd. Neem hekserij en boeddhisme. Religie? Nee, levenswijze.

Hoe zit het nu precies?

Van de dertiende tot de achttiende eeuw zag men een heks als iemand, meestal een vrouw, die gebruik of misbruik maakte van bovennatuurlijke krachten. Heksen werden gevreesd en gewantrouwd, maar velen zochten toch hun hulp. Het instituut de kerk en diens dienaren dachten dat heksen in opdracht van de duivel werkten. De oproep om `de heks of tovenares niet te laten leven` werd tot 1692 letterlijk genomen. Een en ander was opgetekend in het boek Heksenhamer. Jung zag Heksen als projecties van de schaduwzijde van de anima – de vrouwelijke kant van de mens.

Iedereen die zich een heks voelt, kan zich zo noemen. Er wordt meestal niet naar een inwijding of diploma gevraagd. Er zijn er ook die heks zijn en zich niet zo noemen. Wat is dan de gemene deler in het geheel?

Mijn visie kan ik je hierop geven. Het zijn mensen die geloven in de krachten van de natuur. Die moeder Aarde een warm hart toe dragen. Mensen die de natuur, dieren- en plantenwereld van levensbelang vinden. Mensen die in en van veel dingen de magie zien.

Vaak zijn het mensen die als hobby of beroepsmatig zich bezighouden met kruiden, natuurgeneesmiddelen, energiewerk, verzorging/verpleging, dieren, de natuur, de maan, astrologie, mensen die zich met het paranormale bezighouden of met gaven die zij hebben. Mensen die zien dat wij mensen niet de allerbelangrijkste zijn op deze aarde, maar dat alles en iedereen belangrijk is en verbonden is.

“Ben je dan de hele dag bezig met rituelen, magie, tarotleggen, kruidenmengsel maken?” “Loop je in een heksenjurk of -pak?”

Nee, dat hoeft allemaal niet.

Hoe ziet mijn dag eruit?
Ik sta op en verzorg eerst mijn dieren. Ik ben verantwoordelijk voor hun zorg. Dan maak ik een lekkere kruidenthee en mijn ontbijt.
Vervolgens ga ik met de hond wandelen en verbind mij gelijk met de natuur en word me bewust van mezelf en wat ik voel.

Dan ga ik aan het werk. Als ik het nodig acht, dat voel, er behoefte aan heb, leg ik een tarot of orakelkaart. Ik coach, help mensen. Kijk wat ze nodig hebben voor een natuurlijke geneesmiddelen of kruiden en luister en geef advies.

Als ik eten bereid of kook, doe ik dat met aandacht. Ik probeer zo goed mogelijk voor moeder aarde te zorgen, zonder daarin door te slaan.

Ik geloof dat alles wat ik doe, dit 3-voudig terugkrijg. Ik ben er graag voor mijn medemens, zonder de zorg voor mijzelf te verwaarlozen. Ik let erop dat ik geen slakken of andere diertjes vertrap in mijn onoplettendheid. Ik maak de natuur niet onnodig stuk. Ik ben dankbaar voor alle magische dingen die ik zie.

Ik vier de maanfasen en de seizoenen en jaarfeesten. Ik ben een heks en ben als zodanig ingewijd. Maar ik ben Katholiek opgegroeid. Bijt het elkaar? Nee, alleen als je dat zelf toelaat.

Boeddhisme is ook een levenswijze. Heel in het kort: Het geeft inzicht in het lijden wat een mens doet. Een mens is verantwoordelijk voor zichzelf, voor zijn eigen lijden en kan dit veranderen. Het gaat ook om karma.

Het is ieders leven, maar we leven niet alleen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *