Litha, Zonnewende of Midzomer

De Langste dag, 21/22 juni. De zomer is aangevangen en we vieren overvloed, vruchtbaarheid, de warmte van de zon.

Het woord Zonnewende, van het Latijnse woord Solstitium, betekent letterlijk “de zon staat stil”. Het reizen van de zon werden gemarkeerd en vastgelegd. Stonehenge was gericht om de opkomst van de zon te benadrukken op de dag van de zomerzonnewende.


Naarmate het licht zijn hoogtepunt bereikt, is dit ook het moment waarop de kracht van de zon begint af te nemen. Voor ons is het qua weer en temperatuur het begin van de zomer, maar voor wat betreft de stand van de zon en de lengte van dagen, is het eigenlijk het hoogtepunt van de zomer. De dagen worden daarna immers weer korter.


Vroeger bleven mensen de hele nacht op met de Midzomernacht om de zonsopgang te verwelkomen en te zien. Vuurtjes werden aangestoken op de toppen van heuvels, op plaatsen die als heilig werden beschouwd, om de volheid van de zon te eren. Bij Litha vertegenwoordigt het vuur echt een weerspiegeling van de zon op het hoogtepunt van zijn kracht.

De zon werdt bedankt en geëerd voor haar warmte. Vuur heeft ook een reinigende werking. In deze tijd werden ook de meeste kruiden verzameld die gebruikt werden in medicijnen en om magie te bedrijven. Er werd geloofd dat de Midzomerperiode de kruiden ook nog extra kracht meegaf. Er werden vreugdevuren aangestoken en er werd feestgevierd en er werd gedanst.


Alle kruiden en planten en bloemen bereiken hun hoogtepunt in deze tijd van het jaar en dus de volheid van hun helende en verzorgende vermogen. Een bosje kruiden geven als een geschenk met Litha of Midzomer is prima. Of een boeketje veldbloemen.


Symbolen die bij Litha horen, zijn (even opgenoemd); vuur, de zon, messen, maretak, eiken, zonnewielen en elfjes. Decoraties zijn bijvoorbeeld zomerbloemen, liefdesamuletten, schelpen, aromatische potpourri en zomervruchten. De maretak was een heilige plant voor de druïden.

Goden geassocieerd met Litha omvatten alle moedergodinnen, zwangere godinnen en zonnegoden. Bijvoorbeeld; Aphrodite, Astarte, Freya, Hathor, Ishtar, Venus en andere Godinnen die leiding geven aan liefde, passie en schoonheid. Andere Litha-goden zijn Athena, Artemis, Dana, Kali, Isis, Juno, Apollo, Dagda, Gwydion, Helios.

Het is tijd voor mede en heerlijk kruidenbrood en wellicht een (fruit)salade!

Mede is te koop. Zelf maken is erg tijdrovend. Ken je het niet of lust je geen mede, dan is een witte wijn of rosé natuurlijk ook erg lekker.

Kruidenbrood

Voor het kruidenbrood heb je nodig

3 kopjes bloem,

1 eetlepel suiker,

½ tot 1 hele theelepel zout.

1 zakje droge werkzame gist,

2 eetlepels verse bieslook,

2 eetlepels verse rozemarijn,

1 theelepel verse tijm,

1 ¼ kopje heet water en

2 eetlepels crisco of plantaardig vet.

Doe 2 van de kopjes bloem, suiker, zout en gist in een kom. Voeg kruiden en water en crisco toe. Klop langzaam het 3e kopje bloem toe en roer het tot een glad beslag.

Laat het op een warme plek 35 minuten rijzen. Klop er met een lepel zo’n 15 tellen op. Leg het in een deegvorm en maak er een brood van. Laat het dan nogmaals afgedekt een half uur rijzen. Bak het brood zon 40 minuten op 175 graden.

Neem hem uit de vorm om af te laten koelen.

Heerlijk met verse boter en een glas mede.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *