Begin augustus vierden we Lammas of Lughnasadh, het eerste oogstfeest. Granen worden rond die periode geoogst en het was een heilige tijd. En vlak voor het begin van de herfst is bijna alles geoogst en worden de laatste dingen binnengehaald.

Nu vieren we tegen die tijd de herfstequinox of Mabon. Wij zijn ons er nu niet meer zo bewust van dat die oogstperiode zo belangrijk was. Door kassen en andere technieken krijg je het hele jaar door voedsel aangeleverd. Vroeger was dit de tijd van overvloed, vergaren en kijken wat je geoogst had om te verkopen, maar ook om de winter door te komen.

Tegenwoordig kunnen we naar onszelf kijken. Wat hebben we vergaard, verzameld een kennis, emoties, vrienden, plannen en misschien wel een echte oogst omdat je een tuin hebt. Ik heb dit jaar voor het eerst weer een klein stukje moestuin.

Tussen de twee oogstfeesten in hebben we de volle maan van het weerlicht. Je hebt vast de afgelopen week begrepen waarom hij zo heet. De warmste en broeierigste tijd van het jaar zorgt voor warm, vochtig weer, onweer, onweersbuien en noem maar op.

Wat heb jij verzameld de afgelopen maanden aan kennis, plannen, spullen, voeding, voedsel, noem maar op? En wat ga je er mee doen? Geniet van deze overvloed en de oogst die je werk opgeleverd heeft.

Je verdient het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *