Oud en Nieuw

Vandaag is het Oudjaarsdag.

Er wordt me wel eens gevraagd of ik wel Oud- en Nieuw vier. Omdat het “Samhainfeest” dat ik vier (op 31 oktober) tevens een Nieuwjaar voor de Kelten was.

Natuurlijk vier ik gewoon Oud- en Nieuw gezellig met mijn gezin en dierbaren. En waarom ook niet?

De Kelten gingen uit van twee seizoenen; een winter- en een zomerseizoen. Samhain was het begin van de winter. Voor veel vee wat de winter niet door zou komen, betekende dat de dood om zo voor voedsel te dienen voor in de winter.

De sluiers tussen deze en gene zijde zou in deze periode ook dunner zijn. Er zou makkelijker contact gemaakt kunnen worden met overleden dierbaren. Maar ook zouden slechte zielen makkelijker naar aarde kunnen komen. Nu weten we dat slecht en goed ook maar betrekkelijk is.

En zo staat deze periode én de dood voor een einde en een nieuw begin. Kijk maar naar de betekenis van de Tarotkaart “De dood”.

Voor mijzelf gaat Samhain meer om het eren wat je hebt, het herdenken van je overleden dierbaren en het begin van het winterseizoen. Daarna gaan we langzaam naar Yule, moeder aarde is zwanger van het nieuwe licht en de dagen gaan weer lengen.

Oud- en Nieuw is dan de periode dat we echt het nieuwe jaar instappen. Al vanaf de oudheid had Oud- en Nieuw een link met het beginnen van een nieuwe, vruchtbare periode. Vaak werd Oud- en Nieuw namelijk gevierd aan het begin van de lente.

Het was Julius Caesar die bepaald heeft dat op 1 januari ieder jaar het Nieuwjaar zou beginnen. Dit in plaats van aan het begin van het vruchtbare seizoen, die elk jaar toch niet altijd rondom dezelfde tijd begon.

In oude tijden duurde in alle Indo Europese culturen de Yule ook periode 12 dagen.

Ik vind Oud- en Nieuw goed passen in het jaarwiel en een fijne afsluiting van Yule en de feestdagen. We hebben tijd om alles los te laten. We hebben nieuwe plannen gemaakt en we gaan vol goede moed het nieuwe jaar in.

Ik wens jou de het allerbeste voor 2020. Dat het maar een magisch jaar mag zijn.

Vuurwerk Oud en Nieuw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *